COVID-19 hastasıysanız veya hasta olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, evinizdeki ve çevrenizdeki diğer kişileri korumak için aşağıdaki adımları izleyin.

Tıbbi yardım almak dışında evde kalın

Evde kalın: COVID-19 ile hafif hasta olan kişiler evde iyileşebilirler. Tıbbi yardım gereksinimi dışında ayrılmayın. Ortak alanlarda bulunmayın.
Tıbbi yardım almadan önce arayın: Sağlık Bakanlığı ALO 184’ü arayabilirsiniz. Daha kötü hissediyorsanız veya acil bir durum olduğunu düşünüyorsanız ambulans çağırın.
Toplu taşıma araçlarından kaçının: Toplu taşıma kullanmaktan kaçının.

Kendinizi evinizdeki diğer insanlardan ayırın, buna “ev izolasyonu” denilir.

Diğerlerinden uzak durun: Mümkün olduğunca, belirli bir “hasta odasında” ve evinizdeki diğer insanlardan uzak durmalısınız. Varsa ayrı bir banyo kullanın.
Evcil ve diğer hayvanlarla teması sınırlandırın: Evcil hayvanlarla ve diğer hayvanlarla teması kısıtlayın. Her ne kadar evcil hayvanların veya diğer hayvanların COVID-19 ile hastalandığına dair raporlar olmamasına rağmen, virüsü olan kişilerin daha fazla bilgi bilinene kadar hayvanlarla teması sınırlamaları önerilir. COVID-19 hastasıysanız, evcil hayvanlarınızın bakımı için başka birinden yardım alın. Hasta olduğunuzda evcil hayvanınıza bakmanız veya hayvanların etrafında olmanız gerekiyorsa, onlarla etkileşime girmeden önce ve sonra ellerinizi yıkayın.

Bir sağlık kurumuna başvurmadan önce arayın.

Hastaysanız ve tıbbi bakım ihtiyacınız varsa Sağlık Bakanlığı ALO 184 Korona Danışma hattını arayabilirsiniz. Durumunuzun acil olduğunu düşünüyorsanız ambulans çağırabilirsiniz.

Maske takın.

Eğer hastaysanız: Başkalarının yanındayken ve bir sağlık kurumuna girmeden önce bir yüz maskesi takmalısınız.
Hasta olan kişi bir yüz maskesi giyemezse (örneğin, nefes darlığına neden olduğu için), o zaman evde yaşayan insanlar farklı bir odada kalmalıdır. Bakım veren kişi hasta kişinin odasına girdiğinde, yüz maskesi takmalıdır. Bakım veren kişi dışındaki ziyaretçiler önerilmez.

Öksürür veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın.

Örtün: Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir mendille örtün.
Atın: Kullanılmış mendilleri çöp kutusuna atın.
Ellerinizi yıkayın: Ellerinizi hemen en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su yoksa, ellerinizi en az% 60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı ile temizleyin.

Ellerinizi sık sık yıkayın.

Ellerinizi yıkayın: Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Bu özellikle burnunuzu sildikten sonra veya öksürdükten veya hapşırdıktan sonra önemlidir. Yemeklerden önce ellerinizi mutlaka yıkayın.
El dezenfektanı: Sabun ve su yoksa, en az% 60 alkollü bir el dezenfektanı kullanın.
Sabun ve su: Sabun ve su, özellikle eller görünür derecede kirliyse, en iyi seçenektir.
Dokunmaktan kaçının: Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının.

Ellerinizi nasıl yıkayacağınızı öğrenmek için lütfen tıklayın.

Kişisel ev eşyalarını paylaşmaktan kaçının

Paylaşmayın: Evinizdeki diğer insanlarla bardakları, tabak, çatal, kaşık vb. mutfak gereçlerini, havluları veya yatak takımlarını paylaşmayın.
Kullanımdan sonra iyice yıkayın: Bu eşyaları kullandıktan iyice yıkayın.

Sık dokunulan yüzeyleri her gün temizleyin.

İzolasyon alanınızdaki (hasta odası ve banyoda) sık dokunulan yüzeyleri her gün temizleyin; mümkünse evin diğer bölgelerindeki sık dokunulan yüzeyleri bir başkası temizlesin.

Temizleyin ve dezenfekte edin: Hasta odanızdaki ve banyonuzdaki sık dokunduğunuz yüzeyleri rutin olarak temizleyin. Ortak alanlardaki yüzeylerin temizliğini mümkünse başka biri yapsın.
Eğer hasta odanızı ve banyonuzu başka bir kişinin temizlemesi gerekiyorsa, bunu gerektiği şekilde yapmalıdır. Kişi bir maske takmalı ve hasta kişi banyoyu kullandıktan sonra mümkün olduğunca beklemelidir.
Sık dokunulan yüzeyler arasında telefonlar, uzaktan kumandalar, tezgahlar, sehpalar, kapı kolları, banyo armatürleri, tuvaletler, klavyeler, tabletler ve komodinler bulunur.

Üzerinde kan, dışkı veya vücut sıvıları olabilecek alanları temizleyin ve dezenfekte edin.

Solunum yolu sekresyonları veya vücut çıkartıları ile kontamine olması mümkün olan tüm yüzeyler sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenir ve belirgin şekilde kirlenme olduğunda ise (1:10 normal sulandırmada) kullanılır.

Banyo ve tuvaletler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenir.

Çamaşır suyu hazırlama oranları:

1/10’luk çamaşır suyu hazırlanışı: 1 ölçü çamaşır suyu +9 ölçü su (5000-6000 ppm klor açığa çıkarır)

1/100’lük çamaşır suyu hazırlanışı: 1 ölçü çamaşır suyu + 99 ölçü su (500-600 ppm klor açığa çıkarır)

Belirtilerinizi izleyin.

Hastalığınız kötüleşiyorsa hemen tıbbi yardım alın (örneğin, nefes almakta zorluk çekiyorsanız).

Sağlık kurumuna gitmeden önce arayın: ALO 184 Korona Danışma hattını veya 112 Ambulans hizmetleriniz arayabilirsiniz. Aradığınızda belirtilerinizi söyleyin. Size ne yapmanız gerektiğini söyleyeceklerdir.

Sağlık kurumuna gitmeden önce mümkünse maske takın. Maskeniz yoksa veya maske takamıyorsanız başkalarından uzak (en az 1 metre) durmaya çalışın. Başkalarını korumak için elinizden geleni yapın.


Paylaş