Bilindiği gibi COVİD19 salgını ile mücadelede vaka tespit çalışmaları çok önemli, DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, 16 Mart 2020 pazartesi günü yaptığı son basın açıklamasında “Tüm ülkeler için basit bir mesajımız var: test yapın, test yapın, test yapın” dedi. Ülkemizde de test sayılarının arttırılmasına yönelik adımlar atılmış olması önemli. 

Bu grafikte x ekseninde konfirme COVID-19 vaka sayısı y ekseninde ise yapılan test sayısı bulunmakta. Genel olarak bakıldığında doğrulanmış vakaları daha yüksek olan ülkeler daha fazla test yapılan ülkeler olma eğilimindedir. Bununla birlikte, önemli ölçüde, benzer seviyelerde teyit edilmiş vakalar için bile, ülkeler arasında hala büyük farklılıklar vardır. 

İkinci grafik seçili ülkelerde yapılan test sayılarını göstermekte. Mevcut veriler, Güney Kore’nin diğer ülkelerden daha fazla test yaptığını göstermektedir. Kore’de teyit edilen vaka sayısının diğer ülkelere göre toplam vaka sayısına daha yakın olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, Güney Kore’de günlük olarak teyit edilen vaka sayısının azaldığını görmek özellikle cesaret vericidir.

Son olarak Güney Kore’nin saptadığı vakaların toplam vaka sayısına daha yakın olduğu gerçeği dikkate alındığında fatalite hızının gerçekte COVID-19’un fatalite hızına en yakın tahmin olduğunu söylemek mümkün. Aşağıdaki grafikte DSÖ’nün 19 Mart 2020 tarihli durum raporuna göre en çok konfirme COVİD-19 vakası görülen ilk 3 ülke ve Güney Kore’nin fatalite hızları görülüyor. Görüldüğü gibi Güney Kore’de fatalite hızı diğer ülkelere göre daha düşük ve bu da bize vakaları tespit etmedeki başarımıza göre daha yüz güldürücü sonuçlar alacağımıza dair umut vermekte… 

*Bu görüş yazısı HASUDER adına Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan tarafından yazılmıştır.

Paylaş