HALK SAĞLIĞI UZMANLARI DERNEĞİ (HASUDER) COVID-19 GÖREV GRUBU

GÜNÜN KONUSU:

YENİ KORONAVİRÜS HASTALIĞI (COVID-19) 

 SALGIN MÜCADELESİNDE ‘DAHA İYİ’ HİSSEDEBİLMEK İÇİN…

Doküman Dr. Dilek Aslan tarafından 21.4.2020 tarihinde hazırlanmıştır.

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) mücadele ederken gözden kaçırdığımız, dikkat etmediğimiz ve bu nedenle de kendimizi iyi hissetmediğimiz kimi durumlar olabilir. Aşağıda, yaklaşımlarımızı değiştirebileceğimiz Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen bazı konular yer almaktadır: [1]

  1. COVID-19 bir pandemidir. Dünyada hemen her bölgede görülmektedir. Hastalıktan söz ederken hastalığın bir ülkeye, bir bölgeye, bir kişiye, herhangi bir özelliğe, vb.  ait olduğunu ifade eden tanımlamalardan kaçınınız. Hastalığa yakalanmış kişilerle empati yapmak iyi bir yaklaşım olabilir.
  2. COVID-19 hastalığına yakalanmış olan kişilerle ilgili ‘mağdurlar’, ‘COVID’li aile’, ya da ‘COVID’li’  gibi ayrıştıran ifadeleri asla kullanmayınız. Bu tür ifadeler damgalayıcı, etiketleyen ifadeler olabilir. COVID-19 bir hastalıktır, herkes bu hastalığa yakalanabilir.
  3. Sizde kaygı yaratan haberleri süreklilik içinde dinlemekten kaçınınız. Hastalık ve süreçle ilgili kişisel gereksinimlerinizi anlayabilmek, tanımlayabilmek ve planlarınızı yapabilmek için doğru ve güvenilir bilgi kaynaklarını takip ediniz.
  4. Kendinizi koruyunuz ve başkalarına destek olunuz. Komşularınızı, sevdiklerinizi telefonla arayınız. Bu gibi durumlarda dayanışma duygusu önemli bir duygudur.
  5. Pozitif duygularınızı çoğaltmak için çaba gösteriniz. 
  6. Çevrenizde, bu mücadelede görev alan ve hizmet sunan kişilerin çabalarına ilişkin olumlu duygularınızı paylaşabilir, çoğaltabilirsiniz.

Bu basit önlemler hastalığın kişisel ve küresel mücadelesi içerisinde özel bir öneme sahip olabilir.

Uygulanabilir !


[1] [Internet] https://www.who.int/publications-detail/mental-health-and-psychosocial-considerations-during-the-covid-19-outbreak Erişim:20.4.2020.

Paylaş