HALK SAĞLIĞI UZMANLARI DERNEĞİ (HASUDER) COVID-19 GÖREV GRUBU
GÜNÜN KONUSU
YENİ KORONAVİRÜS HASTALIĞI (COVID-19)
EŞİTSİZLİKLER…
Doküman Dr. Dilek Aslan tarafından 26.5.2020 tarihinde hazırlanmıştır.
Bu yazı kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) açısından eşitsizliklere yapılan vurgu üzerinde durulmuştur. Konu ile ilgili aşağıdaki bazı tespitler öne çıkmaktadır:[1]
- İlk kez 1990 yılında değerlendirilmeye başlanan ve uzun yıllardır küresel düzeyde olumlu seyreden insani kalkınmanın (human development) bu süreçte gerileyeceğine ilişkin bir öngörü bulunmaktadır. Gerilemenin dünyanın her bölgesinde, zengin-fakir pek çok ülkesinde yaşanacağı ifade edilmektedir.
- Hastalığın geçmesi durumunda bile uzun yıllar hastalığın yaratmış olduğu farklı boyutlardaki etkilerin deneyimleneceği belirtilmektedir.
- COVID-19’dan en kırılgan gruplar en fazla etkilenecektir.
- Kişi başına düşen küresel gelirin %4 düşmesi beklenmektedir.
- Dünyada bu yıl 40-60 milyon kişinin aşırı yoksullukla karşılaşacağı öngörülmektedir. Risk Sahra Altı Afrika ve Güney Asya açısından daha fazladır.
- Virüs küresel ekonomiyi olumsuz etkilemektedir.
- Salgın bir sağlık krizidir, ancak durumu sadece sağlık krizi olarak görmemek gerekir.[2] Dünyada pek çok bölgede krizin derin etkiler bırakması olasıdır.
Tespitlerin tamamına dipnot bölümünde belirtilen kaynaklardan ulaşılabilmektedir, okunması önerilir. |
Tespitler önemlidir, dikkate alınmalıdır. Var olan eşitsizliklerin daha da derinleşmemesi için zaman kaybetmemek gerekir. Ülkelerin, toplumların bu amaçla dayanışma içinde hareket etmeleri önem kazanmaktadır. COVID-19 da bir sonuçtur. Bu sonucun nedenlerinin ortadan kaldırılması için mücadele, gereksinim duyulan en önemli halk sağlığı müdahaleleri arasındadır. Sağlık “biriciktir”, her birey için sağlanması için yapılması gerekenler sistematik bir biçimde gerçekleştirilmelidir.
[1] [Internet] https://feature.undp.org/coronavirus-vs-inequality/?utm_source=social&utm_medium=undp&utm_campaign=covid19-inequality Erişim:26.5.2020.
[2] [Internet] https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/presscenter/articles/2020/03/COVID-19-dayanisma.html Erişim:26.5.2020.