GÜNÜN KONUSU:
TÜTÜN KULLANANLARIN COVID-19 RİSKİ[1]
- Dünyada en çok kullanılan tütün ürünü sigaradır. Sigara içen kişilerde parmaklarla dudaklarının teması yüksektir. Bu durum COVID-19’a karşı sigara içen kişileri daha savunmasız yapar.
- Tütün kullanan kişilerin akciğer kapasitelerinin düşük olması da beklenen bir durumdur.
- Nargile gibi ortak kullanma riski olan tütün ürünleri COVID-19’un yayılmasını kolaylaştırmaktadır.
- Oksijen gereksinimini artıran durumlar COVID-19 hastalarını akciğer hastalıkları açısından daha yüksek risk altında bırakmaktadır.
HER GEÇEN GÜN TÜTÜN KULLANIMI-COVID-19 İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİLİMSEL KANITLAR ARTMAKTADIR.
DOLAYISIYLA;
KENDİNİZE ZARAR VERMEYİN.
TÜTÜN KULLANIMINI HEMEN BIRAKIN.
BAŞKALARINA DA ZARAR VERMEYİN.
TÜTÜN DUMANINDAN BAŞKALARININ ETKİLENMESİNE NEDEN OLMAYIN.
[1] Bu belge 27.3.2020 tarihinde Dr. Dilek Aslan tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-smoking-and-covid-19# sayfasında yer alan 24.3.2020 tarihli dokumanı temel alınarak hazırlanmıştır.