GÜNÜN KONUSU:

TÜTÜN KULLANANLARIN COVID-19 RİSKİ[1]

  • Dünyada en çok kullanılan tütün ürünü sigaradır. Sigara içen kişilerde parmaklarla dudaklarının teması yüksektir.  Bu durum COVID-19’a karşı sigara içen kişileri daha savunmasız yapar. 
  • Tütün kullanan kişilerin akciğer kapasitelerinin düşük olması da beklenen bir durumdur.
  • Nargile gibi ortak kullanma riski olan tütün ürünleri COVID-19’un yayılmasını kolaylaştırmaktadır.
  • Oksijen gereksinimini artıran durumlar COVID-19 hastalarını akciğer hastalıkları açısından daha yüksek risk altında bırakmaktadır.

HER GEÇEN GÜN TÜTÜN KULLANIMI-COVID-19 İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİLİMSEL KANITLAR ARTMAKTADIR.

DOLAYISIYLA;

KENDİNİZE ZARAR VERMEYİN.

TÜTÜN KULLANIMINI HEMEN BIRAKIN.

BAŞKALARINA DA ZARAR VERMEYİN.

TÜTÜN DUMANINDAN BAŞKALARININ ETKİLENMESİNE NEDEN OLMAYIN.


[1] Bu belge 27.3.2020 tarihinde Dr. Dilek Aslan tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-smoking-and-covid-19# sayfasında yer alan 24.3.2020 tarihli dokumanı temel alınarak hazırlanmıştır.

Paylaş